Kraft papier is milieuvriendelijk, sterk en recyclebaar.

Kraftpapieren tassen bedrukt en onbedrukt bestellen bij Promotoday.nl

We willen dit jaar “goedkope” papieren tassen inzetten voor ons jaarlijks Bio-evenement. Alle bezoekers aan onze stand krijgen een kraft-papieren tas met een aantal samples van onze bio-producten.

Als je bovenstaande zin goed leest komt daar het woordje goedkoop in voor.

Maar misschien kun je er wel een extra dimensie aan geven. Een tikkie duurder maar een papieren tas van kraft-papier heeft wel een aantal voordelen.

Voordelen kraft-papier in relatie tot standaard papier..   Het zijn er nogal wat.

Maar we bespreken ook papier versus plastic. Soms ligt een vooringenomen standpunt toch net even anders. We bespreken ook de nadelen van papier en nog veel meer.

Wat is kraft papier en waarvoor wordt het gebruikt?
Wat betekent het woordje Kraft?
Wie heeft het kraft-papier uitgevonden?
Waaruit bestaat papier op de dag van vandaag?
Wat is het verschil tussen kraft-papier en kraft-karton?
Is kraft-papier sterker dan standaard papier?

 

Wat is kraft-papier en waarvoor wordt het gebruikt?

Eco mini notitieboekje

Kraft papier is een sterke papiersoort, poreus die veel gebruikt wordt voor bio- en recyclebare verpakkingen. Dit sterke papier wordt ook gebruikt om stevige tassen van te maken. Ook de kaften van notitieboekjes en agenda’ s zijn dikwijls van kraft-papier. Zie foto rechts

In tegenstelling tot de traditionele processen voor het maken van papier, kunnen we voor het produceren van kraft-papier alle soorten hout gebruiken, inclusief harsachtige dennen en bamboe.

Kraft-papier is licht van gewicht maar zeer sterk. Daarom is het ideaal voor lichte, herbruikbare Eco verpakkingen.

Er zijn speciale of gecoate papierreeksen met sterkteniveau’ s, vergelijkbaar met kunststoffen of gelamineerde materialen.

Wat betekent het woordje Kraft?

Kraft betekent sterk en komt uit de Duitse taal. Kraft papier heeft deze naam gekregen omdat het sterker is dan standaard papier.

Wie heeft het kraft-papier uitgevonden?

Het kraftproces is bedacht door Carl F. Dahl in 1879 in Danzig, Pruisen, Duitsland. Het Amerikaanse octrooi 296.935 werd uitgegeven in 1884. Een Zweedse pulpfabriek die deze technologie gebruikte startte de productie in 1890

Waaruit bestaat papier op de dag van vandaag?

ZeroTree bedrukte draagtassenDoor de eeuwen heen is papier gemaakt van een breed scala aan materialen zoals houtpulp, rijst, waterplanten, katoen, zelfs uit bananenbladeren en oude kleding. Het maakt niet uit wat u gebruikt om papier te maken – we hebben vezels nodig. De huidige papiervezel bestaat hoofdzakelijk uit twee bronnen: houtblokken en gerecycleerde papierproducten. Bekijk een tas gemaakt uit bananenbladeren.

Wat is het verschil tussen kraft-papier en kraft-karton?

Kraft karton is dik kraft-papier. Dit papier lekt niet door en is vetvrij. Vele biologische producten worden verpakt in kraft-papier bedrukt met 1 kleur. Er komt echter steeds meer vraag naar natuurlijk ogende verpakkingen met een mooie bedrukking in meerdere kleuren. Voorbeelden Kraft karton is dan een uitstekende oplossing om aan deze vraag te voldoen. 

Is kraft-papier sterker dan standaard papier?

Het antwoord daarop is ja. Kraft-papier scheurt minder snel, het heeft langere vezels en de dichtheid is groter. Standaard papier heeft korte vezels en een hoge doorlaatbaarheid. Bij kraft-papier worden de lange papiervezels heel strak op elkaar geperst waardoor een hoge dichtheid wordt bereikt. Het laat minder zuurstof door en er kan minder vocht doorlekken, een groot voordeel voor verpakkingsproducten zoals broodzakjes.
* Bleken van kraft-papier is minder goed voor het milieu, vermindert de sterkte en verhoogt de productiekosten.

Wat is houtvrij- en houthoudend papier?

Als we de lignine verwijderen ontstaat er houtvrij papier. Papier met meer dan een bepaald percentage lignine noemen we houthoudend papier.

Lignine dient om de cellulosevezels uit hout bij elkaar te houden.

Kraft-papier en milieu.

Biologisch afbreekbaar, recyclebaar en composteerbaar.

Ongebleekt natuurlijk kraft-papier is biologisch afbreekbaar, 100% recyclebaar en composteerbaar. Het is op een biologische manier geproduceerd. Het kan ook gemakkelijk en vaak worden gerecycled. Daarom wordt het ook wel een mono-materiaal genoemd. 

Bleken van kraft-papier.

Bleken van kraft-papier is niet goed voor het milieu en het verhoogt bovendien de productiekosten. (Extra energieverbruik). Gebleekte kraft-pulp wordt gebruikt om papier te produceren waarbij witheid en vergelingsresistentie belangrijk zijn. Lignine, een stof die cellulosevezels uit hout bij elkaar houdt verkleurt door licht en veroorzaakt daardoor vergeling van het papier. We kunnen twee dingen doen: Of de lignine verwijderen waardoor we houtvrij papier krijgen of bleken. Om lignine te bleken wordt er of H2O2 (Waterstofperoxide) of S2O4 (hydrosulfiet) gebruikt. Het zal duidelijk zijn dat genoemde scheikundige samenstellingen niet goed zijn voor het milieu.


Wat kan er niet worden gerecycled?

Producten van gecoat papier kunnen over het algemeen niet worden gerecycled. Papieren koffiebekers zijn bijvoorbeeld bekleed met polyethyleen, dat als isolator fungeert. Polyethyleen kan niet worden gerecycled. Melkpakken en sap-dozen kunnen niet worden gerecycled omdat ze niet alleen uit papier bestaan maar gemengd zijn met andere niet-recyclebare materialen.

Besparing:

Het recyclen van één ton papier kan 17 bomen, 26497 liter water, 1438 liter olie, 3,3 kubieke meter stortplaatsruimte en 4.000 kilowatt energie besparen – genoeg om de gemiddelde Amerikaanse woning gedurende zes maanden van stroom te voorzien – en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met één ton CO2-equivalent (MTCE). 

Hoeveel types kraft-papier zijn er?

Kraft papier kent vele verschillende structuur soorten. Het is verkrijgbaar in vele verschillende formaten. Kraft papier is bruin van kleur. We moeten er dus rekening mee houden dat schrijven en leesbaarheid wordt beïnvloed door deze bruine kleur. We kennen ook een gebleekte witte variant.  

Eigendomsrechten

AH Holding B.V. behoudt zich alle eigendomsrechten en andere rechten voor van Promotoday.nl en informatie via Promotoday.nl omtrent de aangeboden producten. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AH Holding B.V. is het niet toegestaan informatie en/of huisstijl te kopiëren, te vermenigvuldigen of te bewerken anders dan voor persoonlijk, niet commercieel gebruik. Niets uit de tekst of foto´s in de website van Promotoday.nl mag op enige wijze worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt.