GOTS (Global Organic Textile Standard) certificering.

Logo GOTS
Klik op bovenstaande afbeeling voor een grotere weergave

Wanneer een organisatie word geaccrediteerd met een GOTS (Global Organic Textile Standard) certificering  wordt deze toegekend door de Soil Association.

GOTS is dé toonaangevende wereldwijde textielverwerkingsstandaard die aangeeft wanneer een ​​textielproduct echt biologisch  mag genoemd worden.

Dit houdt in dat hierbij minstens 70% organische vezels worden gebruikt. Alle gebruikte chemicaliën, zoals kleurstoffen moeten voldoen aan hun lage toxicologische criteria.

Ook moeten er waterzuiveringsinstallaties worden geïnstalleerd, naast andere sociale criteria waar de GOTS certificering voor staat. GOTS is een van de slechts twee accreditaties die zijn gecertificeerd door de Soil Association.OCS of Organic Content Standard

OCS of Organic Content Standard is een ander organisch verificatieproces.

In tegenstelling tot GOTS accrediteert OCS alleen de biologische standaard van de grondstoffen in het product.Een product moet minimaal 95% organisch materiaal bevatten om het OCS 100 logo te verkrijgen.

Het heeft echter geen betrekking op andere chemicaliën of processen binnen de toeleveringsketen. Dat wil zeggen dat wanneer een T-shirt van biologisch katoen is gemaakt, maar is geverfd of gedecoreerd met niet-biologische processen, het nog steeds aan de OCS-criteria kan voldoen.

Omdat de leverancier van Promotoday in onze 47-serie vaak haar biologische producten verft en bedrukt, hebben zij gekozen voorde GOTS-accreditatie.  Dit maakt volledige transparantie mogelijk  en laat zien dat alle processen, kleurstoffen en chemicaliën in onze toeleveringsketen biologisch zijn.

In tegenstelling tot Food kunnen textielproducten biologisch genoemd worden zonder dat ze daadwerkelijk gecertificeerd zijn. Daarom, als een bedrijf een biologisch textielproduct koopt om het vervolgens aan hun klanten door te verkopen, mag men zeggen dat het product biologisch is en de gebruikte materialen biologisch zijn.

Echter let op: 

Sommige bedrijven beweren nog steeds dat het product biologisch is, zelfs als ze het product na inkoop zelf aanpassen of  verwerken op een niet-biologische manier.

Bijvoorbeeld; een wederverkoper levert GOTS-gecertificeerde tassen maar het bedrijf zelf is niet GOTS-gecertificeerd. U als klant wilt de tassen laten bedrukken of borduren met uw bedrijfslogo, tekst of slogan.

Uw leverancier borduurt de tassen zelf of laat dit door een plaatselijke drukkerij uitvoeren. Je ontvangt de tassen en gelooft nog steeds dat ze biologisch zijn.

Ze kunnen echter niet GOTS-gecertificeerd biologisch worden genoemd, omdat de verwerking, in dit geval het bedrukken of borduren, niet is gedaan door een GOTS-gecertificeerd bedrijf.

Samengevat: Om het GOTS-certificaat te mogen voeren, moeten de strenge GOTS-criteria worden gevolgd. Daarbij moet  de hele toeleveringsketen, van de katoenteelt, het verven en weven van materialen tot de waterverwerking, inkten en schoonmaakmiddelen  biologisch zijn.

Elk aspect van de toeleveringsketen; toxicologie, waterzuivering en de sociale criteria moeten volledig worden vervuld.

Belangrijk om te weten:

Het is belangrijk om bij de bedrijven waar u koopt na te gaan of ze een geaccrediteerde verwerker zijn,of dat alleen de producten die ze verkopen biologisch gecertificeerd zijn.

Op deze manier zijn de tassen of T- shirts die u koopt nog steeds biologisch, of ze  nu bedrukt, geborduurd of op welke manier dan ook zijn aangepast.

Gots certificering proces

Eigendomsrechten

AH Holding B.V. behoudt zich alle eigendomsrechten en andere rechten voor van Promotoday.nl en informatie via Promotoday.nl omtrent de aangeboden producten. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AH Holding B.V. is het niet toegestaan informatie en/of huisstijl te kopiëren, te  vermenigvuldigen of te bewerken anders dan voor persoonlijk, niet commercieel gebruik. Niets uit de tekst of foto´s in de website van Promotoday.nl mag op enige wijze worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt.

Hieronder een greep uit onze kleine- en grote relaties