Benieuwd naar de achtergronden van de gouden vezel? De Eco jute vezel? Dan moet je beslist eens lezen hoe duurzaam en sterk Eco jute wel is. We hebben het woordje Eco toegevoegd omdat jute voorkomt uit een van de meest duurzame plantaardige vezels die we kennen.

Of liever direct naar onze jute tassen?

VERDER ZOEKEN?

11 voordelen Eco jute op een rijtje.

 • Jute is biologisch afbreekbaar en dus duurzaam.
 • Jute is CO2 neutraal.
 • Jute heeft relatie weinig chemicaliën nodig om te worden verbouwd.
 • Jute vraagt weinig water om te telen.
 • Jute gaat de wereldwijde ontbossing tegen.
 • Jute kan 6 maanden per jaar geteeld worden.
 • Jute is extreem sterk.
 • Jute kan gemengd worden met andere vezels.
 • Jute kan geverfd worden.
 • Jute ontziet onze fossiele grondstoffen in tegenstelling tot plastic.
 • Jute is goedkoop.

Als we zo eens naar het bovenstaande rijtje kijken, heeft jute heel wat voordelen…zoals:

Jute is biologisch afbreekbaar.

eco juteJute bevat koolstofhoudende stoffen. Het is dus een organische stof. Ze zijn immers afkomstig uit de jute plant die bestaat uit een houten kern met daaromheen de bast.
Jute afkomstig uit deze plant wordt door micro-organismen volledig afgebroken op een natuurlijke manier.

Deze micro-organismen zijn schimmels en bacteriën. Zij breken het koolstofhoudende jute binnen 1-2 jaar volledig af.
Anorganische stoffen, dus stoffen die geen koolstof bevatten horen daar niet onder.

 Jute is CO2 neutraal

CO2 neutraal. Dit houdt in dat een proces niet bijdraagt aan klimaatverandering. Het gebruik van fossiele brandstoffen – zoals aardgas, aardolie en kolen – zorgt voor het bekende broeikaseffect. Het voorkomen van de uitstoot van gevaarlijke gassen vergt een gedragsverandering en begint bij ons zelf. Een aantal voorbeelden: LED- of spaarlampen gebruiken, minder auto rijden enz… In een groter geheel bijvoorbeeld groene energie inkopen.
Het kopen van een jute product lijkt slechts een kleine schakel in deze maar is dat zeker niet…

Jute kan circa 5 maanden geteeld worden per jaar

Jute gedijt goed in vochtige moessongebieden. India, Bangladesh en Pakistan zijn de landen waar wereldwijd de meeste jute vandaan komt. De temperatuur schommelt er tussen de 20 en 40 graden Celsius en de relatieve vochtigheid ligt er tussen de 75 en 80 %. Jute planten hebben ook weinig water nodig om goed te kunnen groeien. Jute kan circa 5 maanden per jaar geteeld worden, dus een goede opbrengst is gewaarborgd.


Jute gaat ontbossing tegen

Ontbossing. We zijn allemaal bekend met onze wereldwijde ontbossing. De houtkap gaat in vele delen van de wereld nog onverminderd voort. Wèl of niet met medeweten van regeringen…
Jute staat ons bij in de bestrijding van niet duurzame houtkap. Uit jute kan ook veel pulp en papier geproduceerd worden.

Jute helpt ons deze vreselijke dreiging tegen te gaan…

Jute kan geverfd worden

eco jute
Onze cadeau tasjes zien?

Jute is ook in kleur te leveren. Tassen van Ekopromotieartikelen.nl zijn daar een goed voorbeeld van. We kennen jute tassen die volledig gekleurd zijn, maar ook combinaties van naturel tassen met gekleurde zijkanten of gekleurde handvatten.
* Voor de gekleurde jute tassen van Ekopromotieartikelen.nl zijn AZO vrije verfstoffen gebruikt.

Jute mengen met andere vezels

De jute vezel kan uitstekend worden gemengd met andere vezels.  Bijvoorbeeld de katoenvezel. Wanneer we deze twee vezels met elkaar mengen spreken we van de combinatie Jute/Cotton. Van deze combinatie van vezels worden juco tassen gemaakt. Deze tassen hebben een lichtere kleur, zijn dichter van structuur en kunnen daardoor gedetailleerd bedrukt worden.
Ook in andere branches wordt jute gemengd om bijvoorbeeld touw van te maken.

 Jute is goedkoop

Jute is relatief goedkoop. De opbrengst voor de jute boeren kan echter beter. In zekere zin krijgen de boeren te weinig voor hun opbrengst. Meestal verdienen de tussen-handelaren het meest. Zij kopen de jute op en transporteren ze naar de fabrieken, waar ze er bijvoorbeeld tassen, touw of matten van maken.

Een Eco jute tas is hip en trendy

In drukke winkelstraten, op beurs of evenement… Met een jute tas daar mag je mee gezien worden. Volledig van deze tijd, hip en trendy. Er zijn vele soorten jute tassen van jute shoppers tot kleine jute zakjes (jute buideltjes) aan toe. Veelal hebben ze de goud glanzende kleur van naturel jute, maar ze zijn er ook in kleur leverbaar.

 Herkomst Eco jute

China is het land van de bamboeplant.  De jute plant wordt hoofdzakelijk in India, Pakistan en Bangladesh geteeld. Toch komt jute wel voor in China maar in veel mindere mate. De vochtige moessongebieden van deze landen vormen een ideaal klimaat om de jute plant te laten gedijen. Verder in mindere mate wordt er in de laaglanden van de Filippijnen en Brazilië ook jute verbouwd.

Jute vezel

Na katoen is jute de meest gebruikte natuurlijke vezel ter wereld. De jute vezel is een lange zachte vezel waaruit sterke jute draden kunnen worden gesponnen. Ze heeft een glanzende gouden kleur en een lengte van 3-4 meter. Jute vezels worden gebundeld, gewassen en daarna gestript. Zo ontstaat de uiteindelijke jute vezel. Er bestaat ook een witte jute vezel. Deze komt van een variante plant en heeft kortere stengels, is ook minder sterk.

Tijdens het oogsten worden de stengels van de jute plant net boven de grond afgesneden. Ze worden ongeveer 3 weken in water geweekt waardoor de stengel zacht wordt. Dit doen men in bundels. Na die drie weken kunnen de bastvezels gescheiden worden van het binnenste deel van de plant, de houten kern. Nu moeten de bastvezels gewassen worden in het stromende rivierwater. Is dat eenmaal gebeurd dan worden ze circa 2-3 dagen opgehangen om te drogen en daarna opnieuw tot bundels gebonden.

Waar wordt Eco jute toegepast…?

Jute wordt veelal gebruikt in de textielindustrie. Er worden zakken van gemaakt, ook wel balen genoemd. Om gronderosie te voorkomen worden jute matten gebruikt. Hier komt de ecologische eigenschap om de hoek kijken dat jute biologisch afbreekbaar is.
Maar ook tassen, jute buideltjes voor de verpakking van kleine snuisterijen, snoep of sieraden zijn een steeds groter wordend assortiment.  

Eigendomsrechten

AH Holding B.V. behoudt zich alle eigendomsrechten en andere rechten voor van Ekopromotieartikelen.nl en informatie via Ekopromotieartikelen.nl omtrent de aangeboden producten. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AH Holding B.V. is het niet toegestaan informatie en/of huisstijl te kopiëren, te vermenigvuldigen of te bewerken anders dan voor persoonlijk, niet commercieel gebruik. Niets uit de tekst of foto´s in de website van Ekopromotieartikelen.nl mag op enige wijze worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt.

Hieronder een greep uit onze kleine- en grote relaties